engine quits when put in gear

Engine, ignition, fuel, cooling, exhaust

Moderators: Ranchero50, DuckRyder

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Sat Aug 05, 2017 8:06 am

So, my motor wants to quit when I put the C4 into gear. She idles good, vacuum is steady at 22", but when I put her into R or D she likes to quit.

What would be the top 3-4 reasons why this would happen? I can usually fix it, but I have trouble diagnosing!!

Thanks,
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
HIO Silver
100% FORDified!
100% FORDified!
Posts: 1955
Joined: Sat Jul 23, 2011 11:31 pm
Location: Devil's Mountain, CA

Re: engine quits when put in gear

Postby HIO Silver » Sat Aug 05, 2017 8:39 am

... a disconnected vacuum line somewhere.

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Sat Aug 05, 2017 10:31 am

HIO Silver wrote:... a disconnected vacuum line somewhere.


I checked both vac lines - one to the automatic tranny and the other goes to the valve cover. Is the 'breather line' to the valve cover really necessary or should I just cap that vac port on the intake and get breather caps? What would the result be if I capped it off and how does it affect the tuning?
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
Jacksdad
Preferred User
Preferred User
Posts: 397
Joined: Sat Mar 30, 2013 8:52 pm
Location: San Diego, CA

Re: engine quits when put in gear

Postby Jacksdad » Sat Aug 05, 2017 11:03 am

Could still be a vacuum leak.
Do you have a tach to gauge where your idle speed is at now? Maybe try raising it slightly to see if it helps.
1971 DRW F350 cab and chassis with an Open Road motorhome conversion, Dana 70, 352 (originally 390)/C6, PS, power front discs, and 159" w/b.

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Sat Aug 05, 2017 11:49 am

Jacksdad wrote:Could still be a vacuum leak.
Do you have a tach to gauge where your idle speed is at now? Maybe try raising it slightly to see if it helps.


I just tried that, thanks. I raised the idle with the manual choke to 850 rpm and it still died. I tried it with a wide open choke and it still died.

I also tried the vacuum leak trick of spraying carb cleaner at the base of the carb and all intake runners, but no change in rpm. All hoses seem to be connected and clamps are tight.
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
tnlprt
Blue Oval Guru
Blue Oval Guru
Posts: 1065
Joined: Thu Jul 08, 2010 5:18 pm
Location: St Louis mo

Re: engine quits when put in gear

Postby tnlprt » Sat Aug 05, 2017 1:26 pm

Power brakes?

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Sat Aug 05, 2017 2:56 pm

tnlprt wrote:Power brakes?


nope
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Sun Aug 06, 2017 8:24 am

***UPDATE***

I read the post from '302 Engine Stalls Post by KU4WW » Tue Mar 14, 2017 4:10 pm ' and thought about it. My Holley 450 cfm carb was rebuilt but it was several years ago, and has not seen much action since. I picked up a Holley Street Avenger 600 cfm 4bbl, bolted it on, and that was the problem!! I still have to fine tune it, but what a difference! The old one must have had varnish buildup or a vac leak somewhere.

Thanks for the suggestions. Hope this helps someone else someday.
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
colnago
100% FORDified!
100% FORDified!
Posts: 1580
Joined: Tue Jun 14, 2011 8:48 pm
Location: Ridgecrest, CA

Re: engine quits when put in gear

Postby colnago » Wed Aug 09, 2017 5:28 pm

WarEagle wrote:Is the 'breather line' to the valve cover really necessary or should I just cap that vac port on the intake and get breather caps?


In my case, I had to run the PCV line to the intake/carb (I don't have breather lines on my valve covers). Without it, I was getting condensation build-up in my crankcase. My oil filler is just a breather cap, so I only have a single line for recirculation. This is on a 352, by the way.

Joseph
"Sugar", my 1967 Ford F250 2WD Camper Special, 352FE, "T" Intake with 1405 Edelbrock, Duraspark II Ignition, C6 transmission, front disc brake conversion.

User avatar
jzjames
Blue Oval Guru
Blue Oval Guru
Posts: 1271
Joined: Sun Jan 09, 2005 2:59 pm
Location: Washington, Windy Point

Re: engine quits when put in gear

Postby jzjames » Thu Aug 10, 2017 1:18 pm

Is the motor (compression) tired and crapped out?

User avatar
tnlprt
Blue Oval Guru
Blue Oval Guru
Posts: 1065
Joined: Thu Jul 08, 2010 5:18 pm
Location: St Louis mo

Re: engine quits when put in gear

Postby tnlprt » Fri Aug 11, 2017 10:19 am

Set the timing with the vacuum advance hose disconnected and plugged

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Fri Aug 11, 2017 10:52 pm

jzjames wrote:Is the motor (compression) tired and crapped out?


No, the compression is great at 160 to 170. Freshly rebuilt.
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
WarEagle
New Member
New Member
Posts: 154
Joined: Mon May 07, 2012 12:46 pm
Location: Pike Road, Alabama

Re: engine quits when put in gear

Postby WarEagle » Fri Aug 11, 2017 10:55 pm

tnlprt wrote:Set the timing with the vacuum advance hose disconnected and plugged


I did this also. One other thing I checked was the vac advance spring in the vac adv canister. I put a slightly stiffer spring in there to decrease the amount of advance, and that helped when under WOT. It was advancing too far before.
1972 F100 300 cid straight 6
2009 F150 4.6L Super Crew

User avatar
tnlprt
Blue Oval Guru
Blue Oval Guru
Posts: 1065
Joined: Thu Jul 08, 2010 5:18 pm
Location: St Louis mo

Re: engine quits when put in gear

Postby tnlprt » Sun Aug 13, 2017 1:33 am

WarEagle wrote:
tnlprt wrote:Set the timing with the vacuum advance hose disconnected and plugged


I did this also. One other thing I checked was the vac advance spring in the vac adv canister. I put a slightly stiffer spring in there to decrease the amount of advance, and that helped when under WOT. It was advancing too far before.


A stiffer spring only slows the rate of advance down .

The distributor has built in stops to limit the amount of mechanical advance


Return to “Engine”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users